• Európa v Trenčíne

          • Radi by sme vás v mene Trenčín 2026 - Európske hlavné mesto kultúry a Post Bellum pozvali na interaktívny workshop Rozhodovanie, ktoré pripravujeme spoločne s organizáciou Post Bellum. Uskutoční sa v rámci festivalu Európa v Trenčíne pondelok 9.5. v čase 16:00 - 18:00 v ODA. 

            Predovšetkým by sme vás chceli veľmi pekne poprosiť o rozšírenie informácie o workshope a motivácii k účasti medzi vašich žiakov/študentov. 

            O workshope: Lektori počas workshopov prostredníctvom zážitku otvárajú tému nútenej migrácie, antisemitizmu, xenofóbie. Účastníci prežijú postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku.

            Kapacita: 30 osôb 

            Cieľová skupina: ktokoľvek nad 12 rokov 

            Ciele workshopu:

            • pochopenie historických súvislostí prostredníctvom neformálneho vzdelávania,
            • zoznámenie sa atraktívnou a interaktívnou formou s historickými reáliami a ľudskoprávnou problematikou;
            • rozvíjanie sociálnej a emočnej inteligencie účastníkov (pomocou vciťovania sa do motivácií a emócií postav workshopu);
            • výchova k tolerancii a porozumeniu;

            • rozvoj komunikačných a argumentačných zručností účastníkov a ich schopnosti kriticky myslieť;                                • prevencia sociálno-patologických javov (xenofobných a rasistických postojov);

            Kvôli obmedzenej kapacite sa treba prihlásiť prostredníctvom nasledujúceho formulára: https://bit.ly/TN26_PostBellum_workshop

          • Trenčiansky MAJÁLES

          • V nedeľu sa stretneme na dielničkách. Vyrobíme si kuriatka, prasiatka a kytičku pre mamičku.

            Od 10.00-12.00 hod. v Átriu pod vežou. Tešíme sa na vás

          • DEŇ ZEME 23.4.2022

          • Apríl je mesiac, kedy si pripomíname, že naša Zem je jedinečná a preto potrebuje našu ochranu a zodpovedné správanie každého z nás.   

            Napriek obavám nás dnes čakalo krásne slnečné počasie a tak sme mohli pre deti pripraviť stanovištia s eko aktivitami, pri ktorých správne roztriedili odpad, zahrali sa na lesných detektívov, zastrieľali si na terč, prebehli prekážkovou dráhou, správne určili stromy, stopy zvierat, poskladali rébus a vytvorili si z papiera našu krásnu zemeguľu a vyrobili zo strého trička "trendy" tašku.

            Za splnenie každej úlohy dostali pečiatku a následne aj odmeny.

            Súčasťou akcie bola aj výstava 3D výtvorov detí z ŠKD, ktoré sa zapojili do celoročnej súťaže O pohár CVČ a výtvarných prác detí z MŠ Šafárikova, MŠ Východná, MŠ Švermova, MŠ Pri parku a MŠTurkovej.

            Ďakujeme Tarzánii za poskytnutie priestoru a tešíme sa na budúci rok.

          • TEKUTÉ ZLATO

          • Výchovno-vzdelávací program je v plnom prúde. Zúčastnili sa ho aj deti z 1.A, 2.A a 3.A zo Základnej školy na Východnej ulici.

          • OK Šaliansky Maťko

          • Prednes slovenských ľudových povestí, Šaliansky Maťko, má bohatú tradíciu. Už 27 rokov oslovuje recitátorov, ktorí sa učia o histórii našej krajiny aj prostredníctvom povestí.

            Okresné kolo, ktoré sa konalo 4.3.2022 dopadlo nad naše očakávanie. Deti nás príjemne prekvapili a bolo veľmi ťažké pre porotu vybrať tých, ktorí postúpia do krajského kola.

            Ďakujeme za umelecké doobedie a porote v zložení: Mgr. Anna Strempeková, Mgr. Janka Vidová, Mgr. Romana Srncová, DiS.art. za čas, ktorí venovali hodnoteniu našich recitátorov.

            Výsledková_listina_OK Šaliansky_Maťko.docx  

          • tanečná rozcvička ,,Hýb sa!"

          • Školský rok 2021/2022 v CVČ skomplikovala pandémia (striedanie dištančnej s prezenčnou formou výučby, zoom hodiny, chorobnosť detí, pedagógov, karantény, zastupovanie, prerušenie činnosti, obnovenie činnosti v obmedzenom počte detí, atď...), ale deti z našich tanečných krúžkov sa neprestali hýbať, a aj počas týchto náročnejších dní nacvičovali tanečnú rozcvičku Hýb sa- Move your body od speváčky Beyoncé s Romankou, Deniskou a Mirkou. Táto rozcvička vznikla ešte v roku 2011 ako kampaň Michelle Obama proti detskej obezite v USA s názvom ,,Let´s Move." A my sme si ju trochu prispôsobili. ;)

            4 minútová tanečná rozcvička pozostáva z jednoduchých tanečných prvkov rôznych štýlov a športových cvikov, ktorú si mohli zacvičiť kdekoľvek (aj doma), a tak zostať fit formou, ktorá ich baví- tancom.

            O tom akú radosť im robí tanec a pohyb, sa môžete presvedčiť na fotkách z akcie Hýb sa, kde všetky deti spolu, od najmenších až po najväčšie, predviedli zostavu ,,Move your body" na verejnosti. Pre niektoré deti to bolo ich prvé vystúpenie a pre niektoré prvé vystúpenie po dvoch rokoch opäť. My sa z nich veľmi tešíme! Zvládli to parádne a ešte sa aj zabavili. :)

          • Výhercovia súťaže

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a zopakovali si rozprávky H.CH.Andersena. Zo 63 súťažiacich, 31 malo všetky odpovede správne. Najviac vám robili problém Divé labute, Lietajúci kufor a Slávik. Vyžrebovali sme 10 súťažiacich, ktorých v CVČ čakajú krásne knihy. Sme radi, že čítanie nevyšlo z módy :-)                       

          • OK MO 12.4.2022

          • Po dvoch rokoch prebehlo okresné kolo matematickej olympiády prezenčne. V jedálni ZŠ Kubranská sa usadilo 46 žiakov, aby si vyskúšalo svoje vedomosti z matematiky.

            Ďakujeme vedeniu školy, učiteľom a komisii v zložení Mgr. Marta Kákošová a Mgr. Ranáta Krivošová za ich čas a ústretovosť.

          • TEKUTÉ ZLATO

          • Dnes sme spustili výchovno-vzdelávací program Tekuté zlato, pre žiakov 1.-4. ročníkov základných škôl.  Včelárka p. Štraussová vysvetlila deťom zo 4.A ZŠ Východná, všetko o včielkach, ako žijú v úli, ako sa starajú o malé včielky a ako sa vyrába med. Deti si mohli pozrieť krásne fotografie včiel, ochutnať medík na oblátke, vyskúšať si včelársky klobúk a vyrobiť si z voskových plátov sviečku.  

            Ako odmenu dostali zo ZO Slovenského zväzu včelárov v Trenčíne pexeso, ktoré vytvoril náš šikovný kolega Mirko Volník. Ďakujeme.

          • OK Hviezdoslavov Kubín

          • Pondelok 4.4. 2022 prebehlo OK a RK 68. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých s názvom Hviezdoslavov Kubín 2022, ktorej vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum.

            Talentovaní recitátori, krásne prostredie a ústretové vedenie ZŠ s MŠ J. Smreka v Melčiciach- Lieskovom, hudobný doprovod žiakov školy, ktorí nás vítali pri príchode, to všetko boli chvíle, ktoré v nás zanechali poetickú stopu.

            Organizátorom súťaže bolo Trenčianske osvetové stredisko v spolupráci s našim CVČ.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa ďalší ročník Hviezdoslavovho Kubína.

            výsledková listina

             

             

             

          • Súťaž

          • Čaká nás upršaný a studený týždeň - čas na dobrú knihu. Pripravili sme pre vás knižnú súťaž Tak neváhajte a zapojte sa!

            Stačí kliknúť na odkaz a môžete hrať o rozprávkové knihy.

            15.4. vyžrebujeme 10 výhercov.

            https://forms.gle/Z9w2sKGq1YhoF63F8

          • OZNAM

          • Všetci priaznivci plávania pozor!

            Uvoľnili sa nám miesta v druhej skupine plaveckého krúžku pre II.stupeň ZŠ. Ak máte záujem neváhajte nám napísať na mailovú adresu cvctn@cvctn.sk

            Tešíme sa na vás.